Flesvoeding opnieuw opwarmen, kan dat?

Het opwarmen van flesvoeding of moedermelk is op zichzelf niet gevaarlijk. Maar het opnieuw opwarmen van babymelk wordt over het algemeen afgeraden. De voornaamste reden dat het opnieuw opwarmen van flesvoeding wordt afgeraden, is omdat je hierdoor zeer waarschijnlijk de melk een tijd hebt laten staan, waardoor er mogelijk gevaarlijke bacteriën in de melk aanwezig zijn.

Als je de melk een poos buiten de koelkast laat staan, kunnen er bacteriën groeien in de melk. Dit komt omdat bacteriën gedijen in een warme, vochtige omgeving en babymelk een ideale omgeving creëert voor bacteriën om te groeien. Als het aantal bacteriën in de melk doorgroeien, kan de melk bederven, waardoor je kindje ziek kan worden. Het is belangrijk om flesvoeding of borstvoeding altijd in de koelkast te bewaren en binnen een paar uur na bereiding te gebruiken om bacteriegroei te voorkomen. Als je niet zeker weet of je de flesvoeding goed en koel genoeg hebt bewaard, kan je deze voor de zekerheid altijd beter weg gooien.

Flesvoeding opnieuw opwarmen tast ook de voedingsstoffen van de melk aan

Het opnieuw opwarmen van de flesvoeding kan daarnaast ook enkele van de juist zo goede voedingsstoffen vernietigen. Zo kan je bij het opwarmen vitamines, mineralen en enzymen doden die juist zo essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling van je kindje. De mate waarin deze voedingsstoffen worden vernietigd, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt het soort melk, de verwarmingsmethode, verwarmingstijd en temperatuur een belangrijke rol.

Hoe kan je flesvoeding het beste opwarmen?

Zoals we hierboven al beschreven, wordt het opnieuw verwarmen van melk afgeraden. Wel kan je flesvoeding bijvoorbeeld vooraf al maken, koel bewaren en daarna verwarmen. Maar met deze methode verwarm je de melk dus niet 2 keer, maar slechts 1 keer. Als je flesvoeding of moedermelk wilt opwarmen, heb je een aantal opties.

  1. Verwarm de babymelk met een flessenwarmer: Kunstvoeding of moedermelk kan je heel goed verwarmen met een flessenwarmer. In een flessenwarmer wordt de melk gelijkmatig verwarmd, waardoor je de melk altijd op de juiste temperatuur hebt. Ook wordt de melk niet te heet verwarmd, waardoor goede voedingsstoffen aanwezig blijven. Bekijk hier de beste flessenwarmer van het moment.
  2. Verwarm de melk au bain marie: Een flesje melk kan je ook goed verwarmen in een pannetje met warm water. Dit wordt ook wel ‘au bain marie’ genoemd. Verwarm het pannetje water op het gas en zet je flesje melk hierin, totdat de melk op de juiste temperatuur is. Het nadeel van deze verwarmingsmethode is dat het vaak wat langer duurt en het lastig is om de melktemperatuur goed te reguleren.
  3. Verwarm de flesvoeding in de magnetron: Melk kan je ook verwarmen met flesje en al door deze in de magnetron te zetten. Onze voorkeur gaat uit naar optie 1 of optie 2. Bij het verwarmen in de magnetron heb je een grote kans op heat pockets. Deze verhitte melk kan gevaarlijk zijn voor je kindje doordat de melk zo heet is, dat je kindje zijn of haar mond hieraan kan verbranden.

Onze favoriete flessenwarmers op een rijtje

Alecto BW-700 Flessenwarmer

✔ Snelste flessenwarmer (2-3 minuten)
✔ Warmhoudfunctie
✔ Kan Flesjes en speentjes steriliseren
✔ Geschikt voor Dr. Brown, Difrax, Medela, Avent

Beste prijs bij

bol.com
luvion flessenwarmer losstaand

✔ Snelle flessenwarmer (2,5-4 minuten)
✔ Warmhoudfunctie
✔ Kan Flesjes en speentjes steriliseren
✔ Geschikt voor Dr. Brown, Difrax, Medela, Avent

Beste prijs bij

bol.com (€49,95)
philips avent flessenwarmer los

✔ Verwarmd in 3-5 minuten
✔ Warmhoudfunctie
✔ Geschikt voor Dr. Brown, Difrax, Medela, Avent

Beste prijs bij

bol.com (€46,99)