Flesje opwarmen in de flessenwarmer of magnetron – wat is beter?

Je zal je wellicht afvragen of je het beste een flesje kan verwarmen in een flessenwarmer of magnetron. Bijna elk gezin heeft tegenwoordig wel een magnetron in huis, dus waarom zou je een flessenwarmer kopen? Sommige ouders voelen zich niet comfortabel bij het opwarmen van een flesje in de magnetron. In dit artikel kijken we dan ook of je beter voor een flessenwarmer of magnetron kan kiezen om de babyfles op te warmen. 

Waarom zou je kiezen voor een flessenwarmer of magnetron?

Het opwarmen van een flesje in de magnetron is een van de vele verwarmingsmethodes. Je kan er ook voor kiezen een flesje op te warmen in een pannetje water of zelfs onder een lopende hete kraan. Een magnetron verwarmd door middel van microgolven te stralen, ook wel elektromagnetische straling genoemd. Deze zogenaamde microgolven zorgt ervoor dat de melk van binnenuit wordt verwarmd. 

Sommige ouders verwarmen liever niet met de magnetron, omdat daardoor voedingsstoffen verloren zouden gaan. Over het algemeen is dit een fabeltje. Door met de magnetron op te warmen, blijven alle voedingsstoffen in de melk aanwezig. Dit geldt zowel bij kunstvoeding als bij moedermelk. De voornaamste reden om niet met de magnetron op te warmen, is omdat de magnetron de melk ongelijk verhit. Dit kan ervoor zorgen dat de melk te heet is en dus gevaarlijk voor je kindje. Ze noemen dit ook wel “heatpockets” en zijn dus ongelijk verwarmde deeltjes melk. Het gevaar bij drinken is dat je kindje zijn of haar mond of keel daaraan kan verbranden. 

Mocht je toch kiezen om te verwarmen met een magnetron, dan dien je een flesje te gebruiken dat geschikt is voor de magnetron. De meeste flesjes, zoals Difrax, Dr. Brown of Avent zijn geschikt om te gebruiken in de magnetron. Schud na het verwarmen van het flesje de melk altijd goed door elkaar, zo verklein je de kans op ongelijk verhitte melk en kans op verbranding bij drinken. Check daarna ook altijd de temperatuur van de melk door deze op je pols te druppelen. Als de melk niet heet aanvoelt, kan je gerust de flesvoeding geven. 

Wat doet een flessenwarmer anders dan een magnetron?

Een flessenwarmer verwarmt niet door straling, maar door middel van het geleidelijk opwarmen in water of door middel van stoom. Het flesje zet je in het water, waarna de bodemplaat langzaam zal verhitten. Hierdoor wordt het water warm en verwarmd de melk dus indirect in de flessenwarmer op. Sommige flessenwarmers kunnen ook nog een stomen, waardoor het flesje extra snel warm is. Het grote voordeel van deze methode is dat de fles geleidelijk wordt verwarmd en de melk dus altijd een constante temperatuur heeft. Dit is een stuk veiliger voor je kindje, omdat de melk altijd op de juiste drinktemperatuur en gelijkmatig warm is. Meer hierover lees je in ons handige artikel ove; Hoe werkt een flessenwarmer.

Wat is beter.. een flessenwarmer of magnetron?

Zoals je wellicht al verwacht, gaat onze voorkeur uit naar de flessenwarmer als we moeten kiezen tussen de flessenwarmer of magnetron. De flessenwarmer verwarmd melk op meer cosistente manier, waardoor de melk nooit te heet wordt. Uiteraard kan je er ook voor kiezen een flesje op te warmen in een pannetje water, maar dit duurt vaak weer langer dan 2 tot 3 minuten.

Veel gestelde vragen over het verwarmen met een magnetron of flessenwarmer

Hoe snel kan een flessenwarmer verwarmen

Een flessenwarmer kan een flesje melk verwarmen in 2 tot 3 minuten.

Hoe lang moet een flesje in de magnetron

Een fles van 100ml moet ongeveer 30 seconden in de magnetron. De fles van 150ml doe je 45 seconden in de magnetron. Een fles van 200ml doe je ongeveer 1 minuut in de magnetron.