Hoe gebruik je een flessenwarmer

Als je nadenkt over het aanschaffen van een flessenwarmer, of wellicht net al een flessenwarmer hebt gekocht, zul je wellicht de vraag hebben; hoe werkt een flessenwarmer? In dit artikel leggen we kort uit hoe een flessenwarmer werkt. Dit kan verschillen per merk, lees dus vooraf altijd goed de handleiding van de desbetreffende flessenwarmer. 

Hoe werkt een flessenwarmer?

De meeste flessenwarmers werken in de basis hetzelfde. De flessenwarmer beschikt over een opening waar je de fles in kan plaatsen. De fles zet je op een zogenaamde bodemplaat. Op de bodemplaat en naast het flesje giet je 35 tot 50ml water. Deze bodemplaat wordt verwarmd door de flessenwarmer aan te sluiten op het stroomnet en te starten. De bodemplaat verhit de temperatuur van het water, waardoor de melk geleidelijk ook zal verwarmen. Sommige flessenwarmers, zoals de Alecto BW700 komen met een zogenaamde ‘stoomkap’. Nadat je het flesje en het water in de flessenwarmer hebt geplaatst, plaats je de stoomkap over de fles. Door de stoom zal de fles extra snel opwarmen. 

De verhouding van melkpoeder tot water of het aantal milliliter moedermelk is hetzelfde voor elke verwarmingsmethode. Als je een flessenwarmer gebruikt, hou je dus altijd de standaard verhoudingen aan.

Volg deze stappen om een flesje melk te verwarmen in een flessenwarmer

  1. Plaats de fles met melk in de flessenwarmer. Laat de dop en speen van de fles af. 
  2. Vul de fles met 35 tot 50 ml water. De hoeveelheid is afhankelijk van het aantal milliliter melk. Bekijk de handleiding, waar je vaak een handig tabelletje kan vinden met de hoeveelheid melk, het aantal ml water en de verwachte verwarmingsduur. Voor het gemak hebben we hieronder een voorbeeld tabel geplaatst. 
  3. Steek de stekker in het stopcontact
  4. Kies het gewenste programma. Vaak kan je kiezen uit snel of langzaam verwarmen. Snel verwarmen is tussen de 3-5 minuten en langzaam verwarmen tussen de 20-30 minuten. Ook dit is afhankelijk van het type flessenwarmer.  
  5. Zodra het flesje verwarmd is zal de flessenwarmer of piepen of de display zal oplichten. 
  6. Wees voorzichtig met het vastpakken van het flesje. Door het verwarmde water kan de fles aan de buitenkant erg warm zijn. Pak het flesje dus altijd vast met bijvoorbeeld een hydrofiele doek. 
  7. Droog de fles goed af en je kleintje kan genieten van een heerlijk en warm flesje melk. 

Wat is een voordeel van het opwarmen van melk met een flessenwarmer?

Het grote voordeel van het verwarmen van melk in een flessenwarmer, is dat de voedingsstoffen allemaal bewaard blijven. De melk zelf wordt niet verhit, maar verwarmd geleiding door het water. Je kan dit zien als een vergelijkbare methode als de ‘au-bain-marie’ methode, ofwel een flesje melk in een pannetje water. 

Wanneer gebruik je een flessenwarmer?

Een flessenwarmer kan je gebruiken wanneer jouw kindje een flesje nodig heeft. De flessenwarmer gebruik je in dat geval als alternatief voor de magnetron of de au-bain-marie verwarmingsmethode. Je zou de flessenwarmer dus voor elke voeding kunnen gebruiken, maar je kan er ook voor kiezen de flessenwarmer enkel voor de nachtvoeding te gebruiken. Op die manier hoef je niet naar de keuken om het flesje op te warmen, maar kan je dat gemakkelijk in de slaapkamer of babykamer doen. 

Veelgestelde vragen over hoe je een flessenwarmer gebruikt

Gebruik je een flessenwarmer met of zonder speen en dop?

Een babyflesje plaats je altijd zonder speen of dop in de flessenwarmer.

Kan je flesvoeding opnieuw verwarmen in een flessenwarmer?

In principe verwarm je flesvoeding nooit voor een tweede keer door het gevaar op bacteriën. Dit geldt ook voor het opwarmen in een flessenwarmer.

Hoe maak je een flessenwarmer schoon

Een flessenwarmer maak je schoon met een vochtige doek. Maak de flessenwarmer nooit schoon onder de lopende kraan en dompel nooit onder water. Ontkalken van de flessenwarmer doe je door witte azijn in de flessenwarmer te gieten, waardoor het kalk vanzelf op zal lossen.